top of page
Фото автораФедір Мельник

10 порад стосовно написання пояснення при оформленні ДТП


У своїй адвокатській практиці дуже часто стикаємось з однією дуже суттєвою помилкою при оформлені адміністративних матеріалів дорожньо-транспортних пригод (в народі - стуканів), а саме викладення водіями пояснень, в яких не в повній мірі відображають обставини ДТП.

Під час оформлення ДТП поліцією водіям роздають бланки пояснень, а інколи просто аркуші паперу, та просять написати обставини ДТП. На запитання водіїв , що писати, в 99% працівники поліції кажуть «пишіть що хочете», нібито пояснення при ДТП - це несуттєвий документ, але це зовсім не так. Пояснення є одним із документів, на підставі якого суд приймає рішення винна особа чи ні. Дуже часто суд в першу чергу читає пояснення написані на місці дорожньо-транспортної пригоди і звіряє з поясненнями наданими в суді. І коли водій в судовому засіданні починає надавати більш точні, розширенні пояснення, суд часто починає ставитись скептично до показів наданих в судовому засіданні.

Отже, хотіли б надати кілька порад стосовно написання пояснення при ДТП.


10 порад від автоадвоката при написанні пояснення ДТП


1. В першу чергу, якщо є можливість зателефонувати автоадвокату та проконсультуватись щодо оформлення ДТП, зробіть це.


2. Відображайте в поясненні всіх пасажирів, які були в автомобілі при аварії (це є дуже важливо, оскільки вони є свідками ДТП і коли ви або ваш адвокат приведете їх до суду, щоб не виникла підозра, що це якісь «недійсні свідки» ). Також фіксуйте одразу всіх інших свідків ДТП: перехожих, інших водіїв, які бачили автопригоду, а потім зазначайте їх в поясненні.


3. Зазначайте в поясненні ДТП коли відбулась подія, в яку частину доби (світлу чи темну), оскільки сама подія може відбутись в світлу пору, а оформлення відбулось в темну.


4. Зазначайте наявність чи відсутність дорожньої розмітки на проїжджій частині, знаків, роботу світлофорних об’єктів.


5. Зазначайте обмежену видимість дорожніх знаків (дорожній знак повалений і лежить в кущах, або крона дерева закриває дорожній знак, знак розвернутий і тд).


6. При наданні інформації про швидкість свого транспортного засобу перед зіткненням завжди кажіть приблизну цифру з діапазоном 10-15 км/год (наприклад: автомобіль рухався зі швидкістю приблизно 40-50 км/год) .


7. Намагайтесь як можна точніше зазначити в поясненні місце зіткнення (в якій смузі трапилось зіткнення, рахуючи справа на ліво, в якій частині смуги руху,); при можливості в самому поясненні ДТП варто зобразити схематично місце зіткнення.


8. При виявленні на місці пригоди камер відеоспостережень, зазначте в поясненні даний факт та вимагайте у працівників поліції переглянути данні відеозаписи.


9. Якщо у вашому автомобілі присутній відеореєстратор, можете зазначити даний факт в протоколі, якщо ви, звісно, впевнені у своїй однозначній невинуватості (відео краще долучати після його перегляду адвокатом по ДТП).


10. Після написання пояснення сфотографуйте його та схему ДТП.


1 301 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

Comments


Пост: Blog2_Post
bottom of page