top of page
  • Фото автораФедір Мельник

Як заповнити європротокол в разі ДТП?


При незначних аваріях та відсутності потерпілих, в Україні, як і у всіх країнах Європи, можна вирішити проблему на місці дорожньої пригоди, не викликаючи поліцію. Для цього обов’язково потрібно заповнити європротокол.


Що таке європротокол та його переваги.


Під європротоколом розуміємо спеціальний бланк, у якому фіксують інформацію про ДТП. Заповнювати його мають усі водії, що причетні до дорожньо-транспортної пригоди. Даний документ можна оформити в паперовому вигляді та в електронному варіанті.

Складання європротоколу має свої переваги. Адже водій може залишити місце ДТП, не інформуючи поліцію про саму пригоду. До того ж, він звільняється від адміністративної відповідальності, що передбачається за вчинення дорожньо-транспортної пригоди.

Таким бланком водія повинен забезпечити страховик, коли укладається договір страхування. Використавши один документ, водій має право звернутися в страхову компанію за іншим.


Коли оформлюється європротокол?


Оформлення європротоколу можливе лише при виконанні ряду певних умов, а саме:

- відсутність травмованих та загиблих;

- у ДТП не більше двох автомобілів;

- обидва учасники ДТП мають страхові поліси, що укладені після 19.09.2011 р., та є визнання однієї з сторін своєї провини;

- обидва учасники пригоди не знаходяться у стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння, або під дією інших лікарських засобів;

- сума завданої шкоди не перевищує 50 тис. грн.

Якщо ж, хоч одну із вище перелічених умов не виконано, на місце аварії обов’язково потрібно викликати поліцію.


Як оформити європротокол?

Перед тим, як самостійно заповнювати європротокол потрібно уважно ознайомитися з інструкцією, що додано до нього.

Складається він лише із одного комплекту документів із трьох аркушів: титульна, оригінал та копія повідомлення (заповняє будь-який учасник ДТП).

При заповненні європротоколу потрібно остерігатися виправлень, адже вони можуть стати підставою для відмови у виплаті страховки. Якщо ж все таки помилку допущено, потрібно використати інший чистий бланк.

Записи в протоколі здійснюються кульковою ручкою друкованими літерами з обов’язковим зазначенням даних про обох учасників дорожньо-транспортної пригоди. До протоколу також додають фото з місця ДТП (обох транспортних засобів).

Розділити листи для обох водіїв дозволяється лише після повного заповнення однієї з частин бланку (жовтої або синьої) європротоколу та підписання обома учасниками.

Якщо, після заповнення та узгодження бланку будуть внесенні зміни, то даний документ буде визнаний недійсним.

Якщо водій є іноземцем, то він має право заповнити європротокол рідною мовою, що буде мати таку ж юридичну силу, як і заповнений українською мовою.

Протокол подається до страхової компанії не пізніше, як за три дні після вчиненого ДТП.


«Електронний європротокол»


Також, заповнити європротокол можна в онлайн в системі «Електронний європротокол». Для цього потрібен мобільний телефон з камерою та інтернет.

Під час заповнення європротоколу онлайн обв’язково ідентифікуються дані про водія та транспортні засоби. Далі навпроти кожного із пунктів протоколу, які підходять до даної ситуації, ставляться галочки.


Заповнювати європротокол найкраще після консультації з адвокатом по ДТП, оскільки найменша із помилок може стати підставою для невиплати страховою компанією відшкодування.

Також є вірогідність, що в подальшому винний водій може відмовитись від своєї вини при поданні заяви в свою страхову.

В таких випадках без автоадвоката не обійтись, так як розгляд таких справ відбувається вже у судовому порядку.


Варто пам’ятати, при аварії не потрібно піддаватися впливу емоцій, одразу ж вирішити зі своєю страховою усі можливі нюанси, викликати на місце пригоди аварійного комісара або ж адвоката по ДТП.

77 переглядів0 коментарів
Пост: Blog2_Post
bottom of page