top of page
  • Фото автораФедір Мельник

Підліткова наркоманія: статистика і вплив на здоров'я. Як визначити чи вживає дитина наркотики?

Оновлено: 14 січ. 2021 р.


Темпи збільшення наркоторгівлі у світі, зокрема в Україні, вражають.



Також збільшився контрабандний транзит наркотиків через територію України та продаж наркотиків на території нашої держави. Так за 2020 рік тільки на кордоні прикордонники вилучили більше 600 кг наркотичних препаратів, у тому числі майже 460 кг кокаїну.


Співробітники Нацполіції за період з вересня 2019 року - серпня 2020 року відкрили понад 30 тисяч кримінальних справ по незаконному обігу наркотиків. Це перевищує на 7% статистику за попередній період! Також заблоковано злочинну діяльність близько 90 злочинних груп, які займались продажом наркотиків.


Взагалі масштаби таких дільців вражають!


Так в кінці 2020 року правоохоронці у ході тільки однієї з спецоперацій викрили наркотичну лабораторію в столиці і вилучили близько 300 кг наркотичних речовин на суму понад 100 мільйонів гривень. І подібні викриття стаються ледь не щотижня! Також в кінці грудня було перекрито два канали завезення наркотиків в Україну, блокували діяльність трьох потужних нарколабораторій і викрили понад сто онлайн-магазинів!



Статистика та влив наркотиків на здоров'я


Наркотична залежність – це патологічна залежність від наркотичних препаратів, яка розвивається на фоні соціальних, психологічних та біологічних факторів. За останнє десятиліття це явище суттєво помолодшало і така проблема, як підліткова наркоманія, стає з року в рік все гострішою.


В Україні кожні 4 роки дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) проводить дослідження


для визначення динаміки розповсюдження шкідливих звичок серед підлітків. Зокрема, проєкт ESPAD допомагає проводити опитування серед учнів щодо вживання алкоголю та наркотичних препаратів.


Статистика щодо вживання наркотиків підлітками свідчить, що в середньому перший досвід припадає на вік 14 років, хоча є багато фактів і більш ранніх спроб «першого знайомства». З 2003 по 2019 рік приблизно 50% підлітків мали досвід паління. Це на 20% менше, ніж на початку досліджуваного періоду. Одночасно спостерігається збільшення залежності від наркотичних засобів. Відомо, що 50% хлопців та 20% дівчат хоча б один раз вживали наркотики різного типу. Офіційна статистика наркоманії в Україні 2019 показує і наступні показники:

8,7% вживали марихуану;

9,2% вживали інгалянти;

4,2% вживали 2 і більше наркотичних препаратів;

22,5% щотижня п'ють алкоголь.


Негативний влив на підліткове здоров'я


Наркотична залежність у підлітків зупиняє розвиток організму – це медичний факт. Паралельно іде негативний вплив на психіку, душевний та емоційний стан, розумові здібності. Чи варто казати, що це відображається у зміненому світогляді, поведінці, характері. Що саме спонукає до спроб вжити наркотики, важко ви

значити. Тут можуть бути фактори цікавості, слабкий характер та особистість, яка піддається впливу, бажання наслідувати когось, здаватись більш дорослим.

Окрім змін на психічному рівні, вплив наркотиків на організм людини проявляється підвищенням ризиків щодо інфекційних хвороб.

Станом на 1 січня 2019 року в Україні було зафіксовано 471 279 інфікованих. Серед них:

70,81% – ВІЛ;

5,03% – гепатит В;

17,54% – гепатит С;

6,62% – туберкульоз.


Чи дитина вживає наркотичні речовини: типові ознаки

Реальність для молодих людей є оманливою та має безліч спокус. В результаті наркотична залежність стає не просто шкідливою звичкою, а зруйнованою свідомістю, крахом цінностей та шляхом в нікуди. Якщо раніше вік підлітків був в діапазоні 13-15 років, коли вони вперше пробували наркотичні, психотропні засоби, алкоголь, цигарки, то зараз безліч випадків фіксується в 9-10 років.


Перші ознаки вживання дитиною наркотиків можна помітити, якщо знати принцип впливу та побічні ефекти від різних різновидів:


Спайс (синтетична суміш для паління). Почервоніння очей, стан ейфорії, неадекватний сміх, підвищена сприйнятливість світу.

Солі (синтетичний замінник амфетаміну та кокаїну). Занадто розширені зіниці, шалений погляд, неспроможність контролювати міміку (постійне кривляння обличчя), облизування губ, можливі судомні рухи, стан параної, слухові галюцинації, порушення мовлення.

MDMA («екстазі»). Приплив енергії, стан суцільного щастя, підвищене серцебиття, підвищена температура тіла та пітливість.

ЛСД (напівсинтетичне психоактивна речовина). Ефект залежить від емоційного стану дитини. При депресивному стані виникають страшні галюцинації, які можуть стати причиною сильного психічного розладу.


В загальному доступі є різні види наркотиків, які розповсюджуються через інтернет (соціальні мережі), біля шкіл, через завербованих підлітків і ін. Загальні зміни в поведінці з різкими перепадами настрою, порушення сну, зміни манери вживання їжі від голоду до перебільшеної надмірності – є початковими ознаками, які батьки можуть зауважити у дітей. Це зміни на фізіологічному рівні.


129 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page