top of page
  • Фото автораФедір Мельник

Пішоходи на нерегульованому переході: правила, відповідальність, штрафи


При переході проїжджої частини зняти навушники та уважно дивитись по сторонам, телефон сховати.
Як не можна переходити дорогу

Кількість аварій на дорогах за поточний 2020 рік збільшилась на 3,6%, згідно зі звітом Патрульної статистики України. Понад 23 000 людей були травмовані. Показник ДТП за участю автомобілів та пішоходів складає біля 33%. Така сумна статистика свідчить про недотримання правил дорожнього руху. Порушення є як зі сторони водіїв, так і пішоходів. У таких випадках автоадвокат допомагає постраждалим розібратись з обставинами, захистити права в суді та отримати справедливе відшкодування в страховій компанії. Зменшення кількості випадків із травмуваннями та летальними випадками є пріоритетним завданням не тільки для контролюючих органів, але і всіх учасників дорожнього руху.


Пішоходи, нерегульований перехід та типові ситуації


Перебігати пішохідний перехід – порушення, яке може коштувати здоров’я та життя. Про правила пішохода варто завжди пам’ятати. Коли людина вибігає на проїжджу частину, вона наражає на небезпеку не тільки себе. Не завжди навіть світлофор для пішоходів допомагає. Водій може не встигнути зреагувати на появу людини на дорозі. Розгляньмо декілька типових ситуацій з огляду на ризик виникнення інциденту.


Ситуація перша. Дано: дорога із двома смугами руху в кожному напрямку. Пішохід вибігає на праву смугу. Автоадвокат по ДТП коментує цю ситуацію з огляду на дії керманича транспортним засобом та пішохода. Водій, який рухається по правій смузі, найпершим може його побачити. Він розраховує, що пішохід встигне перебігти, а рух машини продовжиться без змін відносно траєкторії та швидкості. Небезпека криється в автомобілі, який може їхати із випередженням по лівій смузі. Саме він і може скоїти наїзд на пішохода, який перебігає нерегульований пішохідний перехід. Якби людина спокійно переходила дорогу, керманич мав би більше часу на реагування та своєчасне гальмування. ДТП з вини пішохода – прогнозований інцидент в даному випадку.



Ситуація друга. У правій смузі дороги стоїть припаркований великогабаритний транспортний засіб (вантажівка, автобус, джип). Пішохід виходить на неї з метою перейти дорогу. Для нього перехід починається з наступної смуги, де відсутні припарковані ТЗ. Перед початком руху треба впевнитись у безпеці дії і зробити так, щоб водії побачили його. З огляду на прості показники маси можна зрозуміти, що керманич умовно має вагу до 100 кг, авто – від 1,5 т і більше. При необачному виході на перехід зіткнення двох фізичних тіл означає тільки один результат – наїзд на пішохода та травмування. В таких випадках потрібен буде адвокат по ДТП для захисту прав потерпілих. І краще з цим не зволікати!


Нерегульований перехід не є запорукою переваги пішохода перед автомобілем. Автоадвокат рекомендує враховувати звичайні закони фізики. Автомобіль має певний гальмівний шлях. Побачивши пішохода в межах 10-20 м, навіть при русі зі швидкістю 50 км/г, зупинити машину водій не зможе. Це фізично неможливо, а ще треба враховувати стан дорожнього покриття та складність погодних умов. При швидкості 50 км/г водієві потрібно не менше 150 м. Пішохід має попередньо впевнитись, що керманич його побачив та почав зменшувати швидкість. Не треба виходити на перехід перед самою машиною, думаючи про свою перевагу. В такому випадку пішохід не буде мати рацію. В правилах дорожнього руху зазначено, що при виході на перехід треба впевнитись у безпечності, а тільки потім продовжувати рух.


Правила переходу «зебри» для дорослих і дітей


Через дорогу або по «зебрі» треба переходити обачно протягом усього відрізку, де є дорожні знаки для пішоходів, тобто від знаку до знаку. Якщо пішохід вийшов на перехід і один водій зупиняється, то не варто прискорюватись та бігти через другу смугу. Інший водій може не зреагувати навіть на зупинку другого автомобіля, що призведе до трагічного інциденту і чергових новин у ЗМІ, що збили пішохода. Правила загальні і вони стосуються всіх, хто користується «зеброю». Потрібно пам’ятати про правила для пішоходів:


· не розмовляти по телефону під час переходу;

· обов’язково знімати навушники перед «зеброю»;

· подивитись, звідки наближаються авто;

· впевнитись, що водій вас побачив;

· спокійно перейти дорогу.


Перехід дороги в темний час доби


Від 25 листопада 2020 року вступили в дію нові правила про використання світловідбивних елементів пішоходами, іншими учасниками дорожнього руху та про посилення відповідальності пішоходів за їх порушення (законопроєкти № 2694, 2696 та 2697).

Це має зменшити кількість нещасних випадків на дорогах як в межах населених пунктів, так і поза ними. Юристи по ДТП не радять їх ігнорувати.


В темну пору доби пішоходи (дорослі та діти) тепер зобов’язані мати на одязі світлоповертальні елементи (світловідбивні), згідно п. 4.4 ПДР. Вони забезпечать видимість за 300 м. Отже, це допоможе на 85% зменшити ризик попасти в аварію. Використовувати світлоповертальні аксесуари потрібно в наступних випадках:


· при русі по переходу через дорогу;

Світлоповертальні елементи в темну пору доби рятують життя
Світлоповертальні елементи рятують життя

· при русі в напрямку руху або в зустрічному напрямку в межах міст

а або за межами в темний час доби;


· при русі вздовж узбіччя або близько до нього в денний час доби, коли погана видимість, туман.


Безпечніше, коли є доріжка для пішоходів, позначена спеціальним знаком (4.13). Якщо немає, потрібно обачно користуватись узбіччям. Світлоповертальні елементи в таких випадках – обов’язкові. Порушення нових правил тягнуть за собою накладання штрафів. Для пішоходів встановлено у розмірі 51 грн, але у Верховній Раді пропонують збільшити матеріальне покарання до 255 грн.


Це все основні правила дорожнього руху для пішоходів, яких треба дотримуватись. Всі мають бути уважними на дорозі. Це однаково стосується всіх учасників дорожнього руху.


У протистоянні між автомобілем і пішоходом завжди програє останній в плані контакту, і він отримує тяжкі тілесні ушкодження.


Поліпшити стан безпеки дорожнього руху та знизити статистику аварійності можна спільними зусиллями. ПДР для пішоходів – один із методів у поєднанні із правилами для водіїв. Зверніть увагу на правильний вибір світлоповертальних елементів. Також непогано із цією функцією справляються аксесуари білого або жовтого кольорів.

У деяких випадках, при відсутності таких елементів або світлого одягу, можна використати ліхтарик або підсвітку в смартфоні для привернення уваги водіїв.


Бережіть себе та близьких – обачно переходьте проїжджу частину та вчіть цьому своїх дітей!



296 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page