top of page
  • Фото автораФедір Мельник

Чоловік не сплачує аліменти? В яких випадках може настати кримінальна відповідальність?


zlisne uhylenna vid splaty alimentiv
krуminalna-vidpovidalnist-za-nesplatu-alimentiv

Гарантоване матеріальне забезпечення дитини одним із батьків, який не проживає з нею разом, виражається у сплаті аліментів. Існує є два шляхи призначення даної виплати: добровільна домовленість обох батьків або рішення суду.


Як правильно стягнути аліменти?


Як свідчить практика, у більшості випадків при розлученні неповнолітні діти залишаються проживати разом із матір’ю. При цьому, батько не завжди старається вчасно та в повному обсязі виплачувати аліменти, а то й зовсім ухиляється від сплати.

Отож, якщо батьки не порозумілися, і один із них відмовляється надавати фінансове утримання для дитини, варто звернутися із позовною заявою до суду. Правильно її написати та встановити відповідну суму виплати, а також зібрати відповідні документи допоможе сімейний адвокат.


Яка система нарахування аліментів?


З часу народження дитини та до її повноліття (18 років) виникають аліментні зобов’язання. А якщо повнолітні діти навчаються у ВУЗі, то до 23 років, у випадку непрацездатності – до моменту одужання або пожиттєво.

Аліменти розраховуються виходячи із доходу платника аліментів, але не менше від половини прожиткового мінімуму, і в 2020 році становлять:

- 929,5 грн. – для неповнолітнього віком до 6 років;

- 1159 грн. – для неповнолітнього віком від 6 до 18 (23) років.

Проте, тут важливо знати, що аліменти суд призначає платнику у будь-якому випадку, а не лише у разі його платоспроможності!

Досить часто відповідач, працюючи неофіційно, може ухилитися від даного обов’язку, але при доведенні факту приховування свого заробітку на нього чекають негативні наслідки. Тому готуючись звернутися до суду варто попередньо проконсультуватися у юристів по сімейним справам, щоб розробити правильну стратегію боротьби.

Відповідальність за несплату аліментів.


За борг, з невиплачених аліментів визначено три види відповідальності: цивільна, адміністративна та кримінальна.


Відповідно кожна з них має певний вид покарання. У зв’язку із цим у 2018 році відкрито єдиний реєстр боржників аліментів.

При цьому боржник може не відбутися лише одним штрафом або громадськими роботами. Адже ст. 164 Кримінального Кодексу України (злісне ухилення) передбачає навіть обмеження волі! Також забороняється:

  • виїзд за кордон,

  • керування транспортним засобом,

  • полювання,

  • користування зброєю та ін.

Основні послуги по стягненню аліментів.

  • Аналіз ситуації, розробка правової стратегії та покрокового плану для отримання найкращого результату.

  • Участь адвоката в перемовинах.

  • Підготовка та подання позовної заяви, й іншої документації до суду.

  • Збір доказів та написання адвокатських запитів в установи всіх форм власності.

  • Представництво в суді.

  • Контроль за діями виконавчих органів.

Кваліфіковані адвокати бюро Федора Мельника можуть забезпечити повний контроль над справою, починаючи із консультації і до прийняття судом рішення або ж в форматі консультаційних послуг, що значно дешевше.

28 переглядів0 коментарів
Пост: Blog2_Post
bottom of page