top of page
  • Фото автораФедір Мельник

Цивільний шлюб і судова практика.


Парадоксально, але факт, що нерідко прийти до взаєморозуміння в конфлікті найважче з рідними та близькими людьми. Особливо складно дійти згоди у питаннях, що стосуються розлучень, опіки над дітьми чи поділу спільного майна.


До того ж, ще й історично склалось, що в нашій країні не існує поширеної практики укладання такої угоди як «шлюбний контракт». І це в країні, де кожен 4й-5й шлюб може закінчитись розлученням!


(Державна служба статистики повідомляє, що у січні–травні 2019р. по м.Києву відсоток розлучень, який припав на кількість одружень – сягає 22%).


Однак, хотілось би зупинитись насамперед, на юридичних проблемах так званих «цивільних шлюбів».


Хоча юридично правильно називати відносини пари, що живуть разом, однією родиною, але без офіційної реєстрації шлюбу в РАЦСі, «фактичні шлюбні відносини». Сімейний кодекс України (ст.74) прирівнює «цивільний шлюб» до зареєстрованого. І тому багато хто, навіть, не підозрює, що це прирівняння досить абстрактне, а при розлученні виникає безліч складнощів.


Давайте з’ясуємо яких саме і чому?


Підчас проживання однією сім’єю пара може придбати якесь майно, яке за законом вважається їх спільною власністю, навіть без офіційної реєстрації шлюбу.


Але при припиненні таких відносин спочатку необхідно довести свої сімейні відносини в суді, надати докази спільного господарства і проживання (наприклад спільні фото з датами, переписка, штампи в паспортах про спільні подорожі, свідки, угоди). І особливо складно довести час початку «фактичних шлюбних відносин» і їх припинення, щоб встановити чи являється майно (нерухомість, автотранспорт) таким, що надає підстави вважати його спільним.


Також звертаємо вашу увагу на один важливий момент: спільно нажите майно в цивільному шлюбі вважається таким, якщо жоден партнер на момент придбання майна не перебував в іншому офіційно зареєстрованому шлюбі.


А як щодо дітей?


Якщо в такому шлюбі народжуються діти, то для призначення аліментів або ж отримання спадщини вирішується питання про встановлення батьківства, якщо це не було зроблено добровільно шляхом подачі спільної заяви в ограни РАЦС.

Розглянувши тільки один тип сімейних взаємовідносин, стає очевидним, що «підводних каменів» на цій ниві суспільного життя зовсім не мало.


Знаходячись в «романтичному тумані» на початку відносин або ж, навпаки, в конфлікті, розпачі, горі, ми всі схильні припускатись прикрих помилок. І як показує наша практика, більшості з цих проблем можна було б уникнути, звернувшись за юридичною допомогою до вашого сімейного адвоката.


У вас ще немає адвоката? Тоді вам негайно до нашого Адвокатського Бюро Мельника Федора!

45 переглядів0 коментарів
Пост: Blog2_Post
bottom of page