top of page
  • Фото автораФедір Мельник

Притягнення до кримінальної відповідальності за керування в стані сп’яніння можливе, але це не точно


На хвилі боротьби з сумною статистикою на дорогах наші законодавці вирішили посилити покарання водіїв шляхом запровадження кримінальної відповідальності за керування транспортним засобом в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.


Для цього був прийнятий закон 2617-VII (Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень). Зазначаю цю довгу назву, оскільки це важливо в подальшому розумінні складнощів, які на сьогоднішній момент існують з притягненням до відповідальності водіїв, що керують в нетверезому стані.

Вищевказаний закон вже вступив в силу з 01 липня 2020 року.

Цим законом законодавець прибрав ст. 130 з КУпАП (Кодекс України про адміністративні правопорушення), запровадивши статтю 286-1 та включив її до Кримінального Кодексу України: «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції».

Розслідування даної категорії злочинів повинно проводитись в рамках спрощеного досудового розслідування в рамках кримінальних проступків працівниками дізнання.

Однак згодом, законодавці прийшли до висновку, що розслідувати в рамках кримінального процесу подібні правопорушення буде занадто складно й довго. Тому вирішили внести зміни до вищевказаного закону (2617-VII), яким вносились ці зміни.

Каламбур трохи виходить…

В результаті 17.06.2020 року ВРУ проголосовала за закон №720-IX (Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень")

І от тут починається найоригінальніше!

Цим законом виключалась нова ст. 286-1 з закону (про внесення змін) 2617-VII, але при цьому не повернулась ст. 130 назад до КУпАП.

Даний закон повинен внести зміни до закону, який в свою чергу вносив зміни до КК України та КУпАП .

В перехідних положеннях було зазначено, що зміни передбачені законом №720-IX вступлять в силу з моменту вступу в силу закону 2617-VII. Але ж закони вступають в силу після підписання їх Президентом.

Отже закон №720-IX мав бути підписаний до 01.07.2020.

Але якось так вийшло, що Президент не підписав закон №720-IX до 01 липня 2020 року, при цьому закон 2617-VII вступив в силу 01 липня 2020 року та вніс зміни до діючого КК України та КУпАП.

Закон №720-IX був підписаний 02 липня, та вступив в законну силу 03 липня 2020 року.

І що ж цього вийшло?


Нова стаття 286-1 так і залишилась в КК , а ст. 130 КУпаП дещо змінила своє трактування і стосується лише керування суднами, а не авто, як раніше.


На сьогоднішній день позиція поліції така, що необхідно складати адміністративні протоколи на водіїв за керування в стані сп’яніння за старою статтею 130 КУпАП.

Суди ж, в свою чергу, дані протоколи повертають працівникам поліції назад та вказують, що в діях водіїв відсутні ознаки адміністративного правопорушення, а присутній склад злочину передбаченого ст. 286-1 КК України.

Деякі ж судді просто закривають справи, оскільки в діючому КУпАП відсутня адміністративна відповідальність за керування в стані алкогольного сп’яніння!


У чому суть такої правової колізії?


Все просто. Закон №720-IX повинен був внести зміни не до кримінального кодексу України, а до закону 2617-VII, який вносить зміни до КК України.

01.07.2020 року закон 2617-VII вступив в силу і вже вніс зміни до КК України. Після підписання Президентом закону №720-IX, останній вже не може внести зміни до закону 2617-VII, оскільки останній припинив правове існування після 01.07.2020 року, тобто тоді коли вніс зміни до до КК України.


І найголовніше!


Підсумовую, що наразі за керування в нетверезому стані настає кримінальна відповідальність. Рано чи пізно поліції буде за кожним фактом розпочинати кримінальне провадження та притягати осіб до кримінальної відповідальності.


На підтвердження моїх висновків можете переглянути портал Верховної Ради України і почитати статтю 130 КУпАП та ст. 286-1 ККУ де в КК України є ст. 286-1, а в КУпАП вже відсутня відповідальність водіїв за керування транспортних засобів в стані алкогольного сп’яніння.

34 перегляди0 коментарів
Пост: Blog2_Post
bottom of page