top of page
  • Фото автораФедір Мельник

Що треба знати про відео - та аудіозаписи, аби суд прийняв їх як докази


videozapys-iak-dokaz
videozapys

Відповідно до процесуального законодавства України, доведення обставин у суді може відбуватись із використанням доказів в електронному форматі. В цю категорію входять фото, аудіо- та відеозаписи, листування у месенджерах, соціальних мережах, бази даних, мультимедійні повідомлення тощо. Дані можуть зберігатись на портативних пристроях, в Інтернеті, розміщені на серверах. Практика використання електронних доказів була введена в дію в 2017 році одразу до КАСУ, ЦПК та ГРК.


ЧИ Є АУДІОЗАПИС ДОКАЗОМ У СУДІ


Робити запис голосу людини можна тільки з її дозволу. В інших випадках це вважається порушенням її інтересів та прав. Використовувати аудіозапис як доказ кримінальному процесі чи ні – це визначає суд. Але є нюанс відносно розмов під час виконання громадських чи професійних обов’язків. В такому аспекті вони не мають особистого характеру. Тому аудіозапис як доказ в цивільному процесі, кримінальному чи господарському може бути використаний. При необхідності проводять фоноскопічну експертизу. Подивіться на сайті детальну інформацію щодо розгляду справ у цивільному та інших судах.


ЧИ Є ВІДЕОЗАПИС ДОКАЗОМ У СУДІ


Відеофіксація у громадських місцях відбувається повсякчас. Камери встановлені і працюють в супермаркетах, на будівлях, стоянках, дорогах. Громадяни користуються смартфонами, відеореєстраторами та іншими пристроями, які дозволяють фіксувати події. Відеозапис як доказ у кримінальному провадженні чи у цивільному процесі використовується, бо є матеріальним об'єктом і носієм інформації про подію.


ЩО ТАКЕ ДОПУСТИМИЙ ДОКАЗ ТА НЕДОПУСТИМИЙ


Цілком може скластись ситуація, коли для суду відеозапис недопустимий доказ. Він не має юридичної сили, не може використовуватись для розгляду справи та прийняття процесуальних рішень. Доказ визнається допустимим лише при дотриманні порядку його отримання, відповідно до статті 86 КПК. На недопустимий відеозапис як доказ суд не має право посилатись при ухваленні рішення.


ЯКИЙ ПОРЯДОК ПОДАННЯ ТА ЗАСВІДЧЕННЯ


Запис розмови на диктофон, голосові повідомлення, відео та інші електронні докази подаються для процедури засвідчення у встановленому порядку. Вимоги наступні:


· подання тільки в оригіналі (допускається електронна копія);

· копія має мати електронний цифровий підпис та вказання місцезнаходження оригіналу;

· при поданні паперових копій електронних доказів має бути зроблено їх засвідчення відповідно до вимог ДСТУ;

· до моменту подання доказів до суду треба провести процедуру фіксації;

· до засідання суду інші учасники мають бути ознайомлені із доказами (інакше вони не беруться до уваги).


На питання про запис телефонних розмов чи є доказом вони, чи ні відповідь залежить від методу його отримання. Це саме стосується і інших електронних матеріалів для суду. Будь-які записи мають бути випадковими та фіксуватись при вилученні із оформленням протоколу. Якщо відомі наміри щодо скоєння злочину, треба повідомити про це правоохоронні органи. Вони проведуть записи у встановленому порядку. На сайті можна ознайомитись із особливостями юридичного супроводу кримінальних справ.


У вирішенні спорів у суді докази відіграють ключову роль у доведенні вини чи її спростуванні. Внаслідок впливу технологій постає безліч нових і складних питань, які треба вирішувати в межах правового поля на законодавчому рівні.


Чи може бути аудіо- чи відеозапис як доказ у адміністративному процесі, кримінальному, господарському чи цивільному, чи ні - він допустимий чи недопустимий? В кожному окремому випадку, де вони фігурують, можна розраховувати на неупереджене, об’єктивне розслідування та винесення справедливого судового рішення.


2 540 переглядів0 коментарів
Пост: Blog2_Post
bottom of page